image2g8gc.png

 

Wat is de voordeligste manier om koffie te zetten?

Start jij je dag ook met een kopje koffie? Je bent niet alleen: drie op vier Belgen drinkt elke dag koffie. Maar wat is de voordeligste manier om thuis koffie te zetten?

Je weet vast dat er verschillende manieren bestaan om koffie te zetten. Maar wist je dat die systemen ook erg verschillen als je kijkt naar de prijs per tas?

Voor dit artikel vergelijken we de drie populairste systemen om koffie te zetten: een koffiezetapparaat met filterkoffie, een koffiezetautomaat met koffiepads van Senseo en een koffiezetautomaat met capsules.

De prijs per tas

Voor koffiepads en capsules is de prijs per tas makkelijk te berekenen. Je kijkt gewoon naar de prijs per pad of capsule. Die bevat exact de hoeveelheid koffie die nodig is voor één tas. Als je kijkt naar de gemiddelde prijzen in de detailhandel*, kost een kop zwarte koffie met originele Senseo padjes 10,7 cent. Bij tijdelijke promoties betaal je voor één padje soms zelfs maar 9,1 cent.

Volgens cijfers van onderzoeksbureau NielsenIQ is de prijs voor een kopje zwarte koffie met capsules in de detailhandel gemiddeld meer dan twee keer hoger dan voor pads (zonder rekening te houden met tijdelijke promoties). Je bent dus gemiddeld goedkoper af met pads. Hoe meer tassen je drinkt, hoe meer je bespaart met pads.

image85qh.png

 

 

 

imaged59nv.png

 

Filterkoffie: in principe goedkoper, maar….

Bij filterkoffie is de rekening iets moeilijker te maken. In principe kost een kop koffie gemiddeld tussen 6 cent als je gemalen koffie gebruikt en 11 cent als je bonen gebruikt (ook weer zonder rekening te houden met promoties). Maar: de berekening is gebaseerd op een normale hoeveelheid koffie. Schep je een kwart meer koffie in je filter omdat je die graag sterk hebt, dan wordt de prijs per tas ook hoger.

Bovendien gaat de berekening ervan uit dat je exact evenveel koffie zet als je nodig hebt – met andere woorden, dat er niets verloren gaat. Als je soms te veel koffie zet en de helft van een kan moet weggieten, loopt de prijs per tas snel op. Een tas filterkoffie kan in dat geval duurder zijn dan een tas Senseo.

Wat met het toestel zelf?

Ook het toestel zelf speelt een rol in de prijs per kopje. Maar dat valt best mee. Het merendeel van de in België verkochte 'single serve' toestellen kost tussen de 40 en 80 euro**. Een Senseo-apparaat gaat volgens cijfers van Senseo zelfs makkelijk vijf tot zes jaar mee. Als je twee kopjes per dag zet of pakweg 700 kopjes per jaar, is dat goed voor 3.500 tot 4.200 kopjes tijdens de hele levensduur van het toestel. Een toestel uit de prijsvork 40 tot 80 euro kost je dus (afgerond) tussen een cent en een halve cent per kopje.

De laatste factor is het stroomverbruik. Een koffiezetapparaat heeft energie nodig om water op te warmen. Hier zijn 'single serve' systemen in het voordeel, omdat die steeds exact de juiste hoeveelheid water verwarmen – en geen druppel meer. Als je soms te veel filterkoffie zet, heb je ook te veel water verwarmd om koffie te zetten die je nooit opdrinkt. Dat is verspilling van energie (en koffie!).

Dat is ook de reden waarom het Senseo-systeem met padjes een lage ecologische impact heeft. Als je – net als twee op drie koffiedrinkende Belgen – duurzaamheid belangrijk vindt, ligt de keuze voor Senseo dus voor de hand.

Senseo maakt zijn koffiezetapparaten bovendien steeds zuiniger. De Senseo Select bijvoorbeeld verbruikt 52% minder energie dan zijn voorganger, dankzij een knop voor onmiddellijk starten en onmiddellijk uitschakelen. Zo bespaar je meteen op je elektriciteitsfactuur, en heb je toch in geen tijd een heerlijk en betaalbaar kopje koffie van 't padje klaar.

* We baseren ons op onafhankelijke cijfers van marktonderzoeker NielsenIQ.

** We baseren ons op onafhankelijke cijfers van marktonderzoeker GfK. 

ONTDEK SENSEO®

ONTDEK ALLE SENSEO® KOFFIEVARIËTEITEN

NÓG MEER KOFFIEPLEZIER MET DE SENSEO® NIEUWSBRIEF