Zo drinken belgen het liefst hun koffie

Wist je dat Belgen echte koffiedrinkers zijn? Drie op vier landgenoten drinkt elke dag minstens één kop koffie. Sinds de corona-pandemie zit het koffiegebruik thuis zelfs enorm in de lift. En goed nieuws: we zijn ons ook steeds meer bewust van de impact van koffie op het milieu.

België is een land van koffiedrinkers. Drie op vier van alle volwassen Belgen drinkt minstens 1 kopje koffie per dag. Een op drie drinkt 2 tot 3 kopjes per dag en minder dan een op tien zit aan meer dan 6 kopjes per dag. Dat blijkt uit een enquête door onderzoeksbureau iVOX bij 1.000 landgenoten.

Sinds het begin van de corona-pandemie kopen we bovendien meer koffie dan vroeger. Logisch, want wat doe je als je thuis zit of werkt en de lekkere koffie van op het werk mist? Dan sla je extra koffie in. Gelukkig was het niet zo erg als het hamstergedrag voor toiletpapier en chocopasta, maar toch: de supermarkten verkochten in maart 2020 maar liefst 28% meer koffie dan het jaar voordien. Ook na de eerste lockdown bleven we meer koffie kopen.

Filterkoffie blijft populair

Koffie kopen is één ding, maar hoe zet je die dan thuis? Ook dat is onderzocht. Opvallend is dat nog een op vier dat op de ouderwetse manier doet, met een koffiezetapparaat met filter. Al is de populairste manier tegenwoordig die met het koffiepadje: één op drie Belgen gebruikt namelijk een koffieapparaat met pads. In dat segment is Senseo, dat precies 20 jaar geleden het systeem met padjes bij ons op de markt bracht, de onbetwiste marktleider. Maar liefst 1,4 miljoen Belgen gebruiken regelmatig een Senseo-apparaat.

Nog opvallend: de laatste jaren zijn we thuis we meer 'single dose' koffie (pads en capsules) gaan drinken dan koffie in bulk (bonen of gemalen). Niet zo gek natuurlijk, want als je thuis werkt en tussen twee Teams-meetings een kopje koffie wil, is een 'single dose' sneller en handiger dan een traditionele koffiezet.

Melk of suiker?

Hoe we dan die koffie thuis drinken, is heel persoonlijk. Een kleine minderheid (18%) van de Belgen drinken hun koffie altijd zwart, zonder iets erbij. Meer dan de helft (57%) doet melk of room bij de koffie. Een scheutje verse melk is het meest in trek. Bij de koffiebereidingen is cappuccino het populairst, op de voet gevolgd door latte macchiato en caffe latte.

Het mag ook zoet zijn. 42% van de Belgen doen suiker bij de koffie. Bij jonge koffiedrinkers (18 tot 29 jaar) zijn ook chocolade (11%) en siropen (9%) in trek.

 

We vinden duurzaamheid belangrijk

Niet alleen de smaak, prijs en gebruiksgemak van onze koffie doet ertoe, ook het duurzaamheidsaspect speelt een rol. Zeven op tien houden bij aankoop van een koffiezet rekening met duurzaamheid. Maar wat is nu de meest duurzame koffiezetmethode? Volgens de meeste ondervraagden is dat de klassieke koffiefilter met gemalen koffie. 'Single dose' systemen met pads of capsules beschouwen we als minder duurzaam, volgens de enquête. Maar klopt dat wel? Het blijkt wat complexer dan dat. De impact van een kopje koffie hangt vooral af van de koffie zelf en van de energie die nodig is om water te verwarmen. Daardoor is een 'single dose' systeem vaak duurzamer dan filterkoffie.

Dat klinkt misschien vreemd, maar is logisch. Bij een 'single dose' systeem wordt steeds weer de juiste dosis koffie gebruikt en de juiste hoeveelheid water verwarmd. Omdat je met een gewone koffiezet vaak meer koffie zet dan nodig en het overschot in de gootsteen verdwijnt, scoort filterkoffie slechter dan 'single dose' alternatieven.

Hoe jij je koffie ook graag drinkt, er is zeker een Senseo die bij je past . Dankzij het 'single dose' systeem zet je elke keer een perfect kopje koffie, op elk moment van de dag. Mede dankzij de padjes uit papier is Senseo een duurzame manier om koffie te zetten.

ONTDEK SENSEO®

ONTDEK ALLE SENSEO® KOFFIEVARIËTEITEN