imagesnp9r.png

 

Belgen verkiezen duurzame koffie, jij toch ook?

Twee op drie Belgische koffiedrinkers willen het liefst duurzame koffie en dat iedereen in de koffieketen zijn verantwoordelijkheid neemt, ook de producenten van koffiemachines. Maar weet jij hoe duurzaam jouw kopje koffie nu echt is? Ontdek het hier en kom te weten hoe jij duurzamere koffiekeuzes kan maken.

Vraag jij je af wat de impact van je kop koffie op het milieu is? De helft van de Belgische koffiedrinkers alvast wel. Twee op drie koffiedrinkers vindt ook dat het hun verantwoordelijkheid is om milieuvriendelijke keuzes te maken. Dat blijkt uit een bevraging door onderzoeksbureau iVOX bij 1.000 Belgische koffiedrinkers.

 

Duurzame Koffie

Om de milieu-impact van een kop koffie te berekenen, wordt de CO2-uitstoot van koffieboon tot kopje gemeten. De teelt van de koffiebonen heeft de grootste impact: tot 68% van de totale uitstoot. Op de tweede plaats volgt de consumptie (koffie zetten, afvalverwerking en afwassen). De rest van de uitstoot wordt veroorzaakt door het transport, het koffiebranden, de verpakking en de distributie naar de winkel.

image8xkju.png

imagexfrr7.png

Doordat de teelt zo zwaar doorweegt in de uitstoot, is hier de grootste milieuwinst te halen. Als consument heb je dat mee in de hand. Je kan namelijk kiezen voor koffie die op duurzame wijze geproduceerd wordt. Hoe je dat kan weten? Door te letten op de labels op koffie. Koffie met het Rainforest Alliance (RFA) label wordt geteeld onder goede arbeidsomstandigheden en met een beperkte impact op het leefmilieu. Dat label krijg je niet zomaar: het wordt toegekend door een onafhankelijke organisatie die er streng op toekijkt dat de normen gevolgd worden.

Voor zijn handige padjes kiest Senseo uitsluitend voor duurzame koffie. "Wij kopen onze koffie van boerderijen die gecertificeerd zijn door Rainforest Alliance", zegt brand manager Goele Smeyers van Senseo. "Zo dragen we bij aan betere landbouwpraktijken, de strijd tegen de klimaatcrisis en het behoud van bossen. We zijn ook zeker dat de rechten van boeren en arbeiders gerespecteerd worden, en dat ze een behoorlijk inkomen krijgen.”

Slimmer consumeren

De manier waarop we koffie zetten heeft – na de koffie zelf – de grootste impact op het milieu. En daar kan jij zelf iets aan doen! Uit onderzoek blijkt dat men denkt dat traditionele filterkoffie de meest duurzame optie is. Klinkt vanzelfsprekend, maar het is iets ingewikkelder dan dat. We zeiden al dat de koffieteelt zelf de grootste impact heeft. Daarom is het vooral belangrijk dat je niet meer koffie gebruikt dan nodig. Hetzelfde geldt voor het verwarmen van water, wat veel energie vraagt. Als je meer water opwarmt dan nodig, is ook je milieu-impact groter.

Een 'single dose' systeem met pads kan daardoor duurzamer zijn dan filterkoffie: elk padje bevat exact de juiste hoeveelheid koffie en de machine verwarmt de juiste hoeveelheid water die nodig is om dat kopje koffie te zetten. "We hebben een onafhankelijk gecontroleerde studie laten uitvoeren over de totale ecologische impact van een kopje koffie", zegt Goele Smeyers. "Daaruit bleek dat het Senseo koffiepadsysteem een lage ecologische impact heeft in vergelijking met tal van andere populaire koffiezetapparaten, waaronder een koffiezet voor filterkoffie." Een enkel padje in jouw Senseo is dus duurzamer dan een kan filterkoffie die niet helemaal opgedronken wordt.

Composteerbare pads

Na het zetten heeft filterkoffie één voordeel: het gruis en de filter mogen in de gft-bak of op de composthoop. Voor de koffiepads van Senseo was dat lang niet het geval. Daarom heeft Senseo ervoor gezorgd dat zijn merkeigen koffiepads voor zwarte koffie industrieel gecomposteerd kunnen worden. "Koffiepads bestaan voor 97,6% uit koffie, voor 1,7% uit papier en voor 0,7% uit een soort lijm die de beide helften van de pad verbindt", legt Goele Smeyers uit. "We zijn erin geslaagd om een lijm te ontwikkelen uit een composteerbaar, plantaardig materiaal. Daardoor kunnen onze pads voor zwarte koffie gecomposteerd worden in een composteringsinstallatie."

imagedsi9l.png

 

Reduceren en compenseren

Op de andere schakels in de keten – transport, koffiebranden, verpakking – heb je als koffiedrinker minder invloed. Gelukkig proberen veel bedrijven zelf de milieu-impact van hun producten te reduceren. Dat doen ze ondermeer door meer gerecycleerde materialen te gebruiken voor de toestellen zelf en de verpakking. Bij Senseo bestaat de verpakking bijvoorbeeld al voor meer dan 90% uit gerecycleerd karton.

Een deel van de koolstofuitstoot is nog niet te vermijden. Daarom sloot Senseo een overeenkomst met de ngo Graine de Vie. Sinds 2020 wordt de uitstoot van Senseo gecompenseerd door een herbebossingscampagne op Madagaskar. Er werden al meer dan 280.000 bomen geplant. Graine de Vie zet op elk van de terreinen een kwekerij op poten en leidt lokale mensen op om deze te beheren. Door dit initiatief is Senseo koffie officieel koolstofneutraal.

ONTDEK SENSEO®

ONTDEK ALLE SENSEO® KOFFIEVARIËTEITEN